دانستنی‌ها

چهار دلیل برای اینکه چرا جاوا کماکان رتبه یک را دارد

همانطور که پیش‌تر گفته شد، طبق شاخص TIOBE و بسیاری از شاخص‌های دیگر جاوا در صدر زبان‌های برنامه‌نویسی از نظر محبوبیت قرار دارد. اما سوال این است که چرا جاوا در این حد مشهور است؟ در ادامه چهار دلیل برای این مساله مطرح می‌گردد.


۱- عملیاتی بودن
James Gosling جاوا را به عنوان زبان برنامه‌نویسی کاری معرفی می‌کند. این زبان برای کمک به توسعه‌دهندگان برای انجام کاری با کمترین تلاش طراحی شده است. در عین حال جاوا امکان استفاده از کد سایر افراد را در اختیار قرار می‌دهد. به طور کلی امکان نوشتن کد خوانا در هر زبانی وجود دارد اما کدی که اصول کدزنی در آن رعایت شده باشد به زبان جاوا خواناتر از سایر زبان‌هاست.

۲- سازگاری با نسخه‌های پیشین
شرکت Sun و بعد از آن اوراکل تلاش زیادی را صرف این موضوع کردند که مطمئن شوند کدی که برای یک نسخه از جاوا نوشته شده است، بدون تغییر روی نسخه‌های جدید هم کار می‌کند. هرچند این مساله همواره برقرار نبوده (assertion در جاوا ۱.۴، enumeration در حاوا ۵) و گاهی اوقات منجر به پیاده‌سازی می‌شود که بدون رعایت سازگاری می‌توانست بهتر باشد(Generic) اما یک ویژگی جذاب برای توسعه‌دهندگان به حساب می‌آید. هیچ چیز بدتر از این نیست که مجبور به تغییر کدی را که کار می‌کرده است برای اجرا روی نسخه جدید شویم. این کاملا اتلاف وقت است.

۳- مقیاس‌پذیری/کارایی/قابلیت اطمینان
جاوا با بیش از بیست سال و هزاران نفر-سال از توسعه یک پلتفورم با ثباتی است که در سطحی مطابق یا حتی فراتر از کد native کار می‌کند( با تشکر از بهینه‌سازی‌هایی که در JVM انجام می‌گیرد) وقتی به مقیاس‌پذیری می‌رسیم می‌توان به سیستم‌های بزرگی که با جاوا کار می‌کنند مانند Twitter، Spotify، facebook، Salesforce، eBay و مسلما اوراکل اشاره کرد. پایه‌ی پروژه‌های مرتبط به داده‌های حجیم یا به زبان جاوا و یا اسکالا نوشته شده و روی JVM اجرا می‌شود. اگر نیاز به کارایی و مقیاس پذیری وجود داشته باشد، مسلما جاوا و JVM یک انتخاب واضح هستند.

۴- تازگی
این شاید مهم‌ترین عامل به حساب آید. اگر به گراف TIOBE نگاه کنیم محبوبیت جاوا در اکتبر ۲۰۱۴ یک رشد چشمگیر داشته است. که این مساله بعد از انتشار JDK 8 می‌باشد. JDK 8 به دلیل معرفی lambda expression و streamها، یک تغییر بزرگ برای توسعه‌دهندگانی که از جاوا استفاده می‌کنند محسوب می‌شود. ناگهان توسعه‌دهندگان جاوا قادر به انجام کارهای خود به شیوه functional می‌شوند بدون اینکه نیازی به یادگیری زبان جدیدی مثل اسکالا داشته باشند.این ویژگی‌ها استفاده از ماشین‌های چندهسته‌ای/چندپردازنده‌ای را بدون نیاز به کد‌های چند ریسه‌ای نیز ساده‌تر کرده‌اند. با پروژه Jigsaw که به همراه JDK 9 منتشر می‌شود نیز قادر به پیاده‌سازی و مشاهده ماژولاریتی در برنامه‌‌ها خواهیم بود. برنامه‌هایی برای ویژگی‌های جدید در JDK 10 نیز وجود دارد.
به شدت منتظر دیدن ویژگی‌های جدیدی که این زبان تا ده سال آینده برای ما به ارمغان می‌آورد هستیم.

منبع:

https://dzone.com/

 

نوشته های مشابه

‫7 دیدگاه ها

  1. جاوا اچار فرانسه ایست که میشه هر کاری رو به سادگی باهاش انجام داد به شرطی که تبحر و تخصص رو داشته باشیم .

  2. جاوا عالیه، خوشحالم که سه سال پیش جاوا رو انتخاب کردم مخصوصا فریم ورک ADF که دیگه حرف نداره، تیم ما باهاش یه پروژه گنده برای خارج از کشور راه انداخته:)

      1. همانطور که در متن نیز اشاره شده است، شاخص‌های معتبری مانند TIOBE این رتبه‌بندی‌ها به طور مرتب را انجام می‌دهند.
        از این سایت می‌توانید مشاهده کنید:
        [url]http://www.tiobe.com/index.php/tiobe_index[/url]
        در سایت انجمن هم در یک مطلب جداگانه معرفی اجمالی از این شاخص آمده است.
        [url]https://javacup.ir/javacup/index.php/news2/657-java-still-top-programming-language[/url]

  3. سلام
    من به طور اتفاقی با زبان جاوا آشنا شدم. یعنی به صورت تصادفی از بین زبان های برنامه نویسی جاوا رو انتخاب کردم. الان حدودا 2 سالی هست که دارم جاوا کار می کنم و هرچی هم که میگذره خوش حال تر میشم از اینکه جاوا رو انتخاب کردم. به نظره من این رتبه بندی ها می تونه به افرادی که می خوان تازه شروع کنن خیلی کمک کنه. چون وقتی جاوا بعد از 20 سال هنوز اول هست، یعنی اینکه خیلی سختی ها رو به چشم دیده و ازشون گذشته و زبانی هست که میشه بش اعتماد کرد. الان زبان هایی مثل نود جی اس که خیلی هم طرفدار داره خیلی قابل اعتماد نیست. هنوز امتحانش و پس نداده و نمیشه و بش اعتماد کرد و بخوای روش سرمایه گذاری کنی. یه دفعه می بینیم چند سال دیگه کلا از بین رفت و یا برعکس. اما ریسکه. ولی انتخاب جاوا ریسک نیست. چون توی این 20 سال ثابت کرده و میشه بش اعتماد کرد. ممنون.

    1. البته طبق پیش بینی ها تا سال ۲۰۲۰سی پلاس پلاس دوباره همه گیر میشه(همه گیر تر از الان البته نه تو ایران !)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا