مصاحبه با خانم شراره علیپور – مدرس برنامهنویسی جاوا در دانشگاه صنعتی شریف
یکی از اهداف انجمن جاواکاپ، ترویج آموزش زبان جاوا است. ارائه پیشنهاد و هماهنگی سیلابس برای دروس برنامهنویسی در سطح دانشگاههای شاخص کشور نیز در چشمانداز فعالیتهای انجمن دیده شده است. در همین راستا، انجمن اقدام به بررسی وضعیت فعلی دروس برنامهنویسی در دانشگاههای مهم کشور کرده است و از نظرات مدرسان و صاحبنظران در این حوزه جویا میشود. به همین منظور، انجمن جاواکاپ سلسلهمصاحبههایی با مدرسان دروس برنامهنویسی در دانشگاههای کشور ترتیب داده است. مصاحبه با سرکار خانم علیپور، شروعی برای این مصاحبههاست.
- با سلام. از این که مصاحبه با انجمن جاواکاپ را پذیرفتید از شما ممنونیم. لطفاً خودتان را برای خوانندگان ما معرفی بفرمایید.
شراره علیپور هستم، دانشجوی دکترای مهندسی کامپیوتر در دانشگاه صنعتی شریف. در حال حاضر درس مبانی برنامهنویسی را در دانشکده علوم کامپیوتر دانشگاه شریف تدریس میکنم.
- چه دروسی به عنوان برنامهنویسی در دانشکدههای دانشگاه شریف تدریس میشود؟
در دانشکده علوم کامپیوتر در درس برنامهنویسی مبانی و پیشرفته Java تدریس می شود. در درس مبانی، سرفصلهای کلی تر و اصول برنامهنویسی و در درس پیشرفته، مطالب جزئیتر تدریس می شود.
در دانشکده مهندسی کامپیوتر در درس مبانی برنامهنویسی زبان C و در درس برنامهنویسی پیشرفته زبان Java تدریس می شود. (به تازگی تدریس Python هم در دانشکده مهندسی کامپیوتر آغاز شده است)
- به نظر شما تدریس زبان Java برای درس مبانی برنامهنویسی مناسب است؟
جاوا زبان گسترده و مهمی است. البته تجربه شخصی بنده برای تدریس Java به عنوان مبانی این است که مجبور بودم از توضیح بعضی قسمتها چشم پوشی کنم و آنها را به آینده موکول کنم که البته بعضی از دانشجویان با این موضوع مشکل داشتند. به نظرم برای درس مبانی برنامهنویسی، Python هم گزینه خوبی است.
- آیا امکان تدریس مباحث بیشتری نسبت به سرفصلهای این درس در کلاس شما وجود داشته است؟
علاقه همه دانشجویان در این درس یکسان نبود. تعدادی از دانشجویان صرفا می خواستند این درس را بگذرانند و به اصطلاح پاس کنند. عدهای هم بسیار علاقمند بودند، بنابراین بنده میبایستی حد متوسطی را در نظر می گرفتم و تدریس می کردم.
- آیا در درس مبانی سرفصل شیءگرایی هم وجود داشت؟
مبحث Object Oriented Programming در جلسات پایانی کلاس شروع شد و در حد پیشرفته نبود. چون برای مخاطبان این درس، در ترم بعد هم Java به عنوان زبان درس برنامهنویسی پیشرفته تدریس می شود، بیشتر سعی می کردم که دانشجویان الگوریتم و اصول کلی را فراگیرند.
- شما در این درس از چه شیوه خاصی برای آموزش دانشجویان استفاده میکردید؟
در ابتدای کلاس پروژه کلاسی تعریف کردم، به این صورت که هر جلسه تیم پنج نفرهای از دانشجویان انتخاب میشد و قسمتی از پروژه به آنها محول می شد، البته معمولا یک نفر که از قبل با برنامهنویسی آشنایی داشت به عنوان نماینده تیم انتخاب می شد. افراد این تیم روی پروژه کار می کردند و هفته بعد به سایر دانشجویان توضیحاتی می دادند و دوباره تیم جدیدی انتخاب می شد و به همین صورت پروژه تکمیل می شد.
- به نظر شما آیا در درسهای برنامهنویسی که در دانشگاه تدریس می شود نیازی به آموزش مباحثی همچون GUI، ارتباط با DB، مبحث Design Pattern و… هست؟
خیر، درسهای برنامهنویسی مبانی و پیشرفته مجموعا در ۶ واحد درسی در ۲ ترم تدریس می شود و به دلیل محدودیت زمان، مهلت آموزش این مباحث نیست. اگر کسی علاقه ای به این مباحث داشته باشد، می تواند در آینده فراگیرد.
- نظر شما راجع به ورود دانشجویان در پروژههای برنامهنویسی به عنوان کار همزمان با تحصیل چیست؟
کار همزمان با تحصیل، تجربه بسیار خوبی برای دانشجویان است. اگر هدف دانشجویان وارد شدن در حوزه برنامهنویسی باشد، بایستی هر چه زودتر کار را شروع کنند و فکر کنم تجربه بسیار خوبی است.
- بسیار عالی. از این که وقت خودتان را در اختیار انجمن جاواکاپ قرار دادید، بسیار ممنونیم. در پایان هم اگر نظری درباره فعالیتهای انجمن جاواکاپ دارید، لطفاً بفرمایید.
۱- از لحاظ کمی، تبلیغات انجمن زیاد نیست. پیشنهاد می کنم در دانشگاههای مختلف تبلیغات داشته باشید.
۲- معمولا در هر کلاس برنامهنویسی تعدادی از دانشجویان هستند که علاقه زیادی به مباحث برنامهنویسی دارند و در این زمنیه افراد قوی هستند، اگر بتوانید این اشخاص را راهنمایی و جذب کنید، خیلی عالی است.
۳- برگزاری برنامههایی همچون workshop در دانشگاهها و دبیرستانهای مطرح به پیشرفت اهداف این انجمن کمک می کند.
۴- برگزاری کنفرانس راجع به تکنولوژی Java و تشویق دانشجویان برگزیده در کنفرانس در قالب کمک هزینه تحصیلی.
۵- برگزاری وبینار و امکان ارتباط آنلاین دانشجویان برای رفع سوالات شان.
۶- برگزاری اردوهای تفریحی-آموزشی، بازدید از شرکت های مختلف در این حوزه و نشستهایی راجع به ارتباط صنعت و دانشگاه برای دانشآموزان و دانشجویان برگزیده در مسابقات و یا علاقمند به این موضوع.
۷- برگزاری نشستهای منظم و دعوت از افراد شاخص جهت ارائه مطلب و تجربیات شان.
با سلام و خسته نباشید خدمت شما، مصاحبه پربار و جالبی بود.
با تشکر فراوان.
عالی بود. از عوامل این مصاحبه تشکر می کنم.