گوگل یک ریال هم برای استفاده از جاوا در اندروید به اوراکل بدهکار نخواهد بود

دعوای حقوقی گوگل و اوراکل برای استفاده از جاوا در اندروید به رای دادگاه به نفع گوگل منجر شد.
استفاده گوگل از زبان برنامهنویسی جاوای شرکت اوراکل در سیستم عامل اندروید خود قانونی است. این حکمی است که اخیرا دادگاه فدرال در رسیدگی به این پرونده صادر کرده است. این حکم برای آینده توسعه نرمافزار تاثیر زیادی خواهد داشت.
این پرونده که شش سال به طول انجامید، همانطور که پیشتر نیز گفته شد، میتوانست هزینهای هنگفتی در حدود ۹ میلیارد دلار روی دست گوگل بگذارد. اما تصمیم نهایی تاثیری فراتر از شرکت گوگل داشت. این پرونده از این لحاظ مهم است که در شفاف سازی قانون کپی رایت در مورد اینکه برنامهنویسان چه چیزی را میتوانند در کارشان قرض بگیرند، کمک به سزایی میکند. برنامهنویسان به طور معمول APIها را از محصولات موجود قرض میگیرند تا از سازگاری بین محصولات اطمینان حاصل کنند یا خیلی ساده بتوانند یادگیری محصول جدید را راحتتر گردانند. پیروزی شرکت اوراکل در این دعوای حقوقی میتوانست این شیوه را به شدت محدود کند و به نوعی بازدارنده ساخت نرمافزارهای جدید میگشت.
اوراکل برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ شکایت خود را از گوگل مطرح کرد که با فراز و نشیب بسیاری تا به امروز همراه بوده است (در اینجا بخوانید) دادگاه اخیر هرچند اعلام کرد که APIها کپی شده اند اما پیادهسازی گوگل را تحت قانون استفاده عادلانه (fair use) از کپی رایت قلمداد کرده که بدان معناست که شرکت گوگل نیازی به کسب اجازه از اوراکل برای استفاده از آن ندارد.
توضیح اینکه API چیست برای کسانی که توسعهدهنده نرمافزار نیستند کاری دشوار است. قاضی این پرونده اینچنین توضیح میدهد که زبان برنامهنویسی جاوا مثل یک قفسه کتاب است. API روشی است که این قفسه مرتب گردیده است و از طریق آن برنامهنویسان به سادگی میتوانند به اطلاعات مورد نیاز خود دست یابند. گوگل در اندروید خود، به طرز مشابهای این نظم و ترتیب را ایجاد کرده است که کاربران جاوا بتوانند راحتتر نرمافزارهای خود را در این سیستم عامل بنویسند اما تمام کتابهای موجود در این قفسه از ابتدا نوشته شدهاند.
مسلما اوراکل میتواند تقاضای تجدید نظر کند و این موضوع برای ماهها یا سالهای بعد به درازا انجامد.
منبع:
حداقل می نوشتید یک دلار نه یک ریال !
در اصل یک سنت بود 🙂
برای نزدیکتر شدن به ذهن فارسیزبانان و اصطلاحات رایج، به ریال ترجمه شد.
ویوا گوگل!!!